Közösség és sport: a kiégés egyetlen “gyógyszere”?

A szociális szférában gyakran találkozunk a „szakmai kiégés” jelenségével. A tavaly életbe lépett járványügyi korlátozások pedig tovább rontottak a helyzeten, ugyanis a mentális megújulás és felfrissülés választható formáinak elérése szinte a nullára redukálódott.
Megnéztük, milyen alternatív vagy piac alapú lehetőségek kínálkoznak egy szociális munkás számára?

Sport: mozgásos rekreáció testnek és léleknek

Ha rekreációról beszélünk, mindenkinek szinte más és más jut eszébe. Egynek azonban közösnek kell lennie. Mégpedig az, hogy egy adott tevékenység megnyugtatja, ellazítja, segít a hétköznapok monotonitásából kiszakadni. 

A legtöbb rekreációs és életviteli tanácsadó szerint olyan tevékenységet kell folytatni, ami megfelelő mennyiségű dopamint termel az agy számára, ezáltal elérve a kívánt „megújulási” szintet.

Erre a legmegfelelőbb tevékenység valamilyen testmozgás, ami az embert fizikálisan megerőlteti, megmozgatja. Legegyszerűbb, amit egyedül, viszonylag kevés ráfordítással lehet végezni, a futás, kocogás, túrázás és biciklizés. Ezeket inkább azoknak ajánljuk, akik szeretnék a csendet élvezni, vagy nincs társuk a tevékenység végzéséhez.

Kiváló helyszínt nyújthat a Bükki Nemzeti Park, miskolci egyetemi sportpálya, vagy a városon belül kialakított bicikliút hálózat.

Free-Photos képe a Pixabay -en. 

Azoknak, akik inkább társaságkedvelők, vagy a csapatsportokat részesítik előnyben, inkább a kosárlabdázást, kézilabdázást, röplabdázást vagy focit lehet ajánlani. Ezeknél a tevékenységeknél is, mondhatni minimális az anyagi vonzat, mégis kielégíti bárki mozgásigényét, mindamellett növeli a csapat kohézióját és élményt is nyújt egyénileg.

Akiknek az egészségi állapota nem teszi lehetővé az aktív sportolást, azoknak ajánljuk az intenzív sétát. Napi 10 ezer lépés csodákra képes! 

Akik semmilyen formában sem szeretnék megmozgatni sem izmaikat, sem elméjüket, azoknak a masszázst, wellness különböző formáit tudnánk ajánlani. 

Közösségben az erő 

A szürke monoton napokat törjük meg és jöjjön egy kis lazulás! Kapjunk elő egy társast hívjuk át a barátokat vagy a kollégákat, és indulhat a játék. Ajánljuk figyelmetekbe a Dixit, Tabu és Imagine társasjátékokat, és a jókedv garantált lesz. 

Enni mindenki szeret, még jobb, ha nem egyedül teszed. Főzzünk valami finomat, nyissunk, ki egy üveg bort, hívjuk át ismerőseinket. Ha még izgalmasabbá szeretnéd tenni, szervezzetek egy versenyt. Minden hétvégén más és más látja vendégül a többieket, hogy fokozzuk a hangulatot, pontozhatjátok is. De ezt kombinálhatjuk a társasozással is.

Nem kell, hogy elfelejtsd a feltöltődés klasszikus formáit sem, a színházat, mozit és koncertet. Az előadások, koncertek többsége online formában is elérhetőek számotokra. 

Énidő, minőségi idő: az egyedüllét, mint feltöltődési lehetőség

Jelölj ki minden héten egy olyan délutánt, amikor elvonulsz a világtól önmagad csendességébe!  Számos lehetőséget találsz a neten, melyet egyedül végezve is kikapcsolódhatsz. 

Többek részéről elhangzik ilyenkor kérdés: gyerekek mellett ezt hogy lehet kivitelezni? “Nekem otthon kezdődik a második műszakom…!”

Erre csak azt tudjuk mondani, hogy ha fontos vagy önmagad számára, akkor fogsz találni rá időt és lehetőséget. Legalább egy órácskát.

Jill Wellington képe a Pixabay -en.

Leporolhatsz egy elfeledett könyvet is, vagy jógázhatsz a nappaliban, esetleg  vehetsz egy nagy kád gyertyafényes fürdőt. Neked mi esne jól?

Próbáld ki, szánj időt magadra, és meglátod csodákra leszel képes az élet minden területén.  

Ne feledd, szociális munkásként is elengedhetetlen a rekreáció, hiszen csak akkor tudsz hatékonyan segíteni, ha te magad is rendben vagy.

Címlapfotó: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.