100%-os táppénz: járni jár, csak nem jut?!

A koronavírus második hullámában mind több egészségügyi dolgozó fertőződik meg, például a győri kórházban egyetlen napon hat orvos és legalább tíz egészségügyi szakdolgozó került karanténba, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Dr. Soós Adrianna szerint országosan több száz egészségügyi dolgozó van karanténban, vagy beteg. Ha így járnak a frontvonalban harcolók, az anyagilag is megviseli őket. Ennek az az oka, hogy alapból csak maximum 60 százalékos táppénzt kapnak, s bár elvileg elérhető nekik a 100 százalékos táppénz is, megszerzése hosszadalmas eljárást igényel – írja cikkében a 24.hu.

jogszabály szerint 100 százalékos táppénz akkor járhat, ha foglalkozási megbetegedésről van szó. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) március 14-i közleményében is ezt írta, valamint hogy akkor lehet foglalkozási megbetegedésről beszélni, ha a fertőzés a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki. A jó hír az, hogy az NNK szerint a koronavírussal fertőzött személyekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók, mentősök, stb. – esetében életszerűen elképzelhető a foglalkozási megbetegedés.

A rossz pedig az, hogy ha nincs megbetegedés, csak karantén, akkor értelemszerűen nem lehet foglalkozási megbetegedésről sem szó. Ha pedig van megbetegedés, akkor is csak egy alapos hatósági kivizsgálás után derülhet ki, foglalkozási-e a megbetegedés. Viszont amennyiben az egészségbiztosítási szerv megerősíti, hogy a megbetegedés foglalkozási, akkor már mindegy, hogy az orvos milyen kezelést rendelt el, vagy hogy a beteg kórházban vagy az otthonában gyógyul-e, megkapja a „2”-es kódot. Azaz jogosult lesz a 100 százalékos táppénzre.

A teljes cikk:

Vásárra viszik a bőrüket és még a táppénzükért is küzdhetnek az egészségügyi dolgozók | 24.hu

A koronavírus második hullámában mind több egészségügyi dolgozó fertőződik meg, például a győri kórházban egyetlen napon hat orvos és legalább tíz egészségügyi szakdolgozó került karanténba, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Dr. Soós Adrianna szerint országosan több száz egészségügyi dolgozó van karanténban, vagy beteg. Ha így járnak a frontvonalban harcolók, az anyagilag is megviseli őket.

Fotóillusztráció: leo2014 from Pixabay